Banner
Views: 853,421,374
Time:
17 users online:  Anorakun,  BeeKaaaay, brickblock369, cherrybombr, elseniorx1989, Icedragon321, Infinity, Light, Lunming Gaming, MassPunishment, MirrorReflect, S.U, supermargot, SwampMage, Truxton, Worl, ZMann - Guests: 46 - Bots: 56 Users: 47,079 (2,503 active)
Latest: BLFergie
Tip: Create a fair "difficulty curve" - that is, start off easy and then get gradually more difficult as the hack progresses.Not logged in.
My rom is crashing for unknown reason.
Forum Index - SMW Hacking - SMW Hacking Help - My rom is crashing for unknown reason.
Pages: « 1 »
First, I have to say that English isn't my first language, so there can be some mistakes. But I will try to explain the problem as best as I can.

I started working on my first rom hack. I installed all things that I needed (Custom Powerups by lx5 and some patches that creator recommended) and created a world map. I tested it on an emulator and everything worked fine. I did it a couple of times. And after I modified it maybe 20th time, when I wanted to test it on an emulator again, for unknown reason the title screen won't show up and my rom just crashed with some garbage on the screen with glitched music in the background.
I copied my map to my "base rom" with all stuff installed and continued my work. After some edits it happened again... ...and it's like 8 times I did this over and over again. My roms keeps crashing no matter what I do.

I tried again with a clean SMW rom, but this time the only thing I patched to my rom was the Raccoon Mario patch. I started my work and made some progress. And after 4 hours of work it happened again. My rom just crashed - it showed "Nintendo Presents" logo, ther it turned black, I hearded some glitched music and whole screen was filled with random graphics from the rom. Then it turn black again.
I tried the same thing like with the previous rom, but I ended with the same effect. After some time, my rom hack is unplayable. #smw{:(}

I don't know what causes that and I'm tired of doing the same thing over and over again just to lose everything, but I don't want to give up. Can somebody help me solve this problem? Is this emulator's fault? (I'm using Snes9x 1.51 by the way) Or maybe is something with Lunar Magic itself? I remember that I was using this #lm{reloadgfx} button to import my ExGFX to rom and reload it. Maybe I used it too many times? #smw{o_O?}
Maybe I should try download ver. 3.11 and work on this instead of 3.10? I'm really confused...
There is nothing wrong with your Lunar Magic or SNES9x (Btw SNES9x has a 1.60), it’s probably the patches, check your patches. Apply them all one by one and run your hack after each patch.





It's hard to be sure exactly where the issue is, are the crashes starting specifically after Lunar Magic modifies things? If you still have one of the broken ROMs, you can play around with the restore feature under "File -> Restore -> Restore ROM to previous state" to try and find the exact point it actually stopped working. My guess is that whatever you did in that save caused Lunar Magic to reinsert or edit one of its hijacks, breaking some patch that previously modified the hijack that changed.

If that is the case, one option you can try is to reinsert all your patches right onto the broken ROM, in case it was one of their codes getting overwritten.
(protip: use a .bat script to reapply all of them in a single click)

Past that, the only real way you can figure out what exactly is happening is to actually go into a debugger on it. That will require you to actually know ASM in order to read and find the code that is breaking though, or to post the hack (as a patch file, please don't send the ROM directly) so that someone might debug it for you. In that event, you should also provide a full list of patches applied, preferably with the minimum you've found to actually cause the issue.

Professional frame-by-frame time wizard. YouTube - Twitter - SMW Glitch List - SMW Randomizer
Originally posted by King Mayro
Apply them all one by one and run your hack after each patch.
Actually, everytime I wanted to apply a new patch I copied my hack and then applied it to the copy just in case that it will not work. So I have like 6 different copies of my hack, each with different number of patches installed #w{=P}

Originally posted by Thomas
are the crashes starting specifically after Lunar Magic modifies things?
Yes, but I was confused because the only thing I edited were the levels and overworld map.

Originally posted by Thomas
one option you can try is to reinsert all your patches right onto the broken ROM
I tried that and it didn't work #smw{:(}

Originally posted by Thomas
you can play around with the restore feature under "File -> Restore -> Restore ROM to previous state" to try and find the exact point it actually stopped working.
And that helped me #smw{O_O!}
I restored my ROM to the point where I was saving Map16 while working on one of the levels. And it runned without problems! #smw{^_^}
Maybe I screwed up something there while importing custom graphics... #smw{^_^;} But nevermind, it works again!


Thank you so much, Thomas and King Mayro, for helping me! You are my heroes! #smw{:peace:}


Edit: I restored my previous ROM with custom powerups installed too... and everything is good again! #w{=)} Now I know what to do in situations like that. #smw{;)} Thank you again!
Pages: « 1 »
Forum Index - SMW Hacking - SMW Hacking Help - My rom is crashing for unknown reason.

The purpose of this site is not to distribute copyrighted material, but to honor one of our favourite games.

Copyright © 2005 - 2020 - SMW Central
Legal Information - Privacy Policy - Link To Us


Menu

Follow Us On

  • YouTube
  • Twitch
  • Twitter

Affiliates

  • Super Mario Bros. X Community
  • ROMhacking.net
  • Mario Fan Games Galaxy